Børn og voksne sætter hjemmebyggede minibåde i havnen

Sådan søsætter du et pilotprojekt

De Uofficielle Danmarksmesterskaber i Minibådbyggeri / Foto: Johan Peter Jønsson

Sådan søsætter du et pilotprojekt

Tænk på dit havneprojekt som et eksperiment og en proces. Du kan teste dele af projektet undervejs, men havnen og vejret kan skabe uforudsete begrænsninger. Vend eventuelle fejltrin til læring, du kan bruge fremadrettet.

Sådan søsætter du et pilotprojekt

Tænk på dit havneprojekt som et eksperiment og en proces. Du kan teste dele af projektet undervejs, men havnen og vejret kan skabe uforudsete begrænsninger. Vend eventuelle fejltrin til læring, du kan bruge fremadrettet.

Projektet som proces

Du har fundet din ide. Du har ressourcerne på plads. Nu er du klar til at smøge ærmerne op og gå i gang med den store, forkromede projektplan. Indtil du opdager, at der ikke eksisterer nogen manual til tømmerflådekoncerter, østersmeditationer eller flydende juletræer. I den situation bør du finde det nærmeste spejl og sige til dig selv:

  • Prøv noget af uden at vide, om det virker
  • Tro på din ide, selvom den virker umulig
  • Accepter, at du ikke kan forudse alt
  • Tillad en vis fejlmargin

null

Vi har set vores projekt som en måde lige at teste nogle ideer af. Det er vores første prototype på at skabe mere havnekultur og lave en ny karriere den vej igennem.

Daniel Randskov / Cph Raft Entertainment

Det er naturligt, at dit koncept ændrer sig undervejs. Måske finder du ud af, at du ikke kan få adgang til den kajplads, du havde kastet din kærlighed på. Det kan også ske, at du støder på tekniske udfordringer eller noget tredje. Havneprojekter har det med at udvikle sig i en anden retning, end du regner med, når du går i gang. Accepter, at destinationen ikke er fastlagt på forhånd, men at projektet er en proces. Samtidig gør du dig selv en tjeneste ved at finde ud af, hvad kernen i din ide er, og hvor du er villig til at gå på kompromis.

Copenhagen Islands
Arkitekten Marshall Blecher og design- og produktionsvirksomheden Fokstrot har skabt en lille ø i havnen. De har også andre mobile steder i støbeskeen, herunder en flydende sauna-ø, en flydende muslingefarm og en ”sail-in-cafe”.

Brug din erfaring til at finjustere projektet

Mange kulturskabere har brugt støttemidlerne fra Kulturhavn365 til at teste et større format i lille skala. Det inkluderer alt fra tematiske havnevandringer til teater ombord på en kanalrundfart. Hold fast i grundessensen af din ide, og bryg på, hvordan du kan føre projektet videre efter første afvikling. Når du har afprøvet konceptet, har du erfaringen og beviset, der kan få sponsorer og samarbejdspartnere med ombord. Samtidig ved du på det tidspunkt, hvilke elementer du kan skrue på for at raffinere projektet yderligere.

null

Vi har bygget en prototype og har lært en masse af den. Projektet kan skaleres op og ned. Det kan være, vi bygger en ø til, hvis vi får midler til det. Det kan også ske, vi bygger to eller tre. Hvem ved?

Magnus Maarbjerg / Fokstrot

FOTOCREDIT
Johan Peter Jønsson, Airflix

HAVNETIP
Visualiser dit projekt med en tegning, foto, video eller noget fjerde. Et innovativt koncept nyder altid godt af en form for illustration som følgesvend. Det bidrager også til, at samarbejdspartnere, myndigheder og publikummer får samme billede på nethinden, som du har.

Udvalgte interviews